Korte fakta om de forskjellige dyreartene.

Korte fakta om dyreartene

Alligator
(Alligator mississippiensis)
Alligator finnes det kun to arter av – ovennevnte og Chinese.
Oliven, brun, grå eller nesten sort farge med kremfarget underside. Utbredelse i de fleste av de amerikanske sydstater men særlig Florida og Louisiana – med mer enn 1.5 millioner ville og ca. 500.000 oppdrettsalligatorer.
Årlig høstes ca. 33.000 ville og 280.000 oppdrettsdyr i Louisana.
Forskjeller fra krokodille:
Formen på snuten er rundere, kortere og kraftigere, hjørnetenner ikke utenfor, har navlestreng, liker kun ferskvann, har ikke porer på magen (porosus), ikke så aggressiv som krokodille, har ikke ”salt glands” – kjertler for utveksle saltvann. Gjennomsnittsalder 50 år, lengde 3-5 meter, gjennomsnittsvekt 360 kg – opptil 450 kg. Hastighet i vann opptil 43 km/t.
Hodekuler på nakkeskinnet er 2-2-2.

Saltwater crocodile
(Crocodylus porosus)
Største levende reptil – over 6 meter og over 1.000 kg. Hanner er nesten dobbelt så store som hunnen. Porene på magen regner man med er små sanseorganer som oppdager bevegelser under den. Ferdes like bra i saltvann som ferskvann. Mange arter. Lever i tropene i Afrika, Asia, Americas og i Australia. Mer enn 200 millioner år har forandret lite på krokodillen. Nilkrokodillen har ikke porer. Skjellene på magen på en krokodille er mer jevnstore enn hos alligator - det sees enda tydeligere på flanken. Sterkeste bitt av alle dyr mer enn 2 tonn kjevetrykk. Eldste krokodille ca 130 år. Største land hastighet er 17 km/t.
Hodekuler på nakkeskinnet er 4-2.

Caiman crocodile
(Caiman Yacare)
Utbredelse særlig i deler av Argentina, Bolivia, Brazil og Paraguay. Ligner mye på en alligator (i samme familie) med rund snute men er mindre - vanligvis 2-3 meter lange. Spiser bl.a. Piranha og fugler. Caiman har tydelige beinplater på magen og haleparti. Flanken har runde ringer slik som de to ovennevnte, men ringene sitter tettere på en alligator. Hodekuler på nakkeskinnet er 4-4-2.

Ostrich
(Struthio camelus)
Flygeløs fugl fra Afrika. Mange arter. Høyeste landhastighet 74 km/t. Har de største eggene i verden som veier ca. 1.4 kg hver. Oppdrett. Strutsen blir brukt til mat, huden til skinn og fjærene til støvtørking. Den veier opptil 130 kg. Høyde opptil 2.8 meter med et vingespenn på to meter. Levealder max 75 år. Trives best i ørken eller semiørken. Sparker kun fremover.

Lizard
(Black & White Tegu (Teju) Lizard) – (Tupinambis Rufescens) Red Tegu -Argentina eller Java Lizard (Varanus salvatore)- Malaysia.
Største forskjellen er nettopp størrelsen. Teguen er liten 1 – 1,4 meter, varanen stor opptil 2 meter. Tegus er de mest intelligente av øglene. Levealder 15-20 år. Utbredelse regnskogsområder østre og sentrale deler av Sør Amerika. Går i dvale om senhøsten. Varanene (Monitor Lizards) har mange navn og typer i Afrika og Sør-Asia samt Australia. De er kjøttetende. Komodo Dragon er den mest skumle og kan ta mennesker.

Spotted eagle ray
(Aetobatus narinari) eller Row Stone Stingray
Lever i dybde ned til 80 meter. Finnes globalt i tropiske farvann. Har hvite prikker eller ringer på kroppen. Spiser krabber, reker, og skjell. Vingespenn opptil 3 meter og en vekt av 230 kg. Har 2-6 giftige pigger (stingers). Den kan være så stor som 35 cm. Hvis piggen brekker så vokser det ut en ny. På British Museum er det utstilt spyd- og pilspisser av piggen brukt i Micronesia. Store haier og særlig hammerhai er dens verste fiende. Ikke aggressive mot mennesker.

Yellow Anaconda      (Eunectes Notaeus – good swimmer latin) er mindre enn den grønne ca. 3.3 – 4.4 meter lang.  Kveleslange. Lever i de sydlige deler av Syd- Amerika som Brasil, Bolivia og Argentina.  Lever i swamp.  Jakt fra bakhold.  Lever av fugler, egg, øgler, litt fisk etc. I naturen blir den ca. 20 år noe lenger i farm.  Veier ca. 25 – 35 kg. .  Skjellene er fra undersiden av slangen.  

Pyton (Pythonidae)  Kveleslange.  Ikke giftig. Robust og muskuløs.  Kroppslengde fra 0,45 m - 9 meter.  Bukskjellene er små.  Eggleggende.  Varmekrevende.  Lever i Afrika sør for Sahara, i Asia (India, Sri Lanka m.m.), Australia og nå også satt ut i naturen i Florida, U.S.A. 

Tilbake til toppen